15 August 2010

kesedaran~

Bismillah...

Hamba Allah, siapa yang mengaku hamba Allah ??? Semua akan jawab aku, aku...tapi berapa orang yang betul-betul rasa diri ini hamba Allah? cakap memang senang, tapi rasa, alami, keinginan??? berapa banyak je...Dah banyak kali persoalan ini muncul. Sebagai contoh baru-baru ini dapat rezeki membeli motosikal, dalam proses membeli itu aku di kejutkan dengan satu situasi yang mana helmet harga lain penutup muka depan harga lain. Persoalan yang muncul di otakku kenapa ??? kenapa tidak di jual sekali, kalau saudara-saudari fikir balik, apa tujuan mereka menjual motosikal itu sebenarnya? kenapa perlu di asingkan penutup helmet dengan helmet, mereka tidak mementingkan keselamatan pengguna , tetapi yang penting amount duit yang masuk. mereka tidak menjual untuk manfaat orang tetapi manfaat sendiri,...hem3...apa nak di kata.

Saya selitkan apa yang saya dapat ini dengan bakal tugas sebagai guru, baru-baru ini ada tertengok video di mana pergaduhan guru dengan murid, guru marah kan murid dengan keadaan cekak pinggangnya, ada satu perbualan yang menarik perhatian, di mana murid itu tanya "apa cikgu ingat saya tiada perasaan???"  itulah keyword murid ini, dia seorang yan boleh dilenturkan dengan kasih sayang, tapi guru itu menjawab ,"apa aku kisah dengan perasaan kau tu". sejauh mana kesedaran seorang guru ??? mana perginya perasaan menganggap murid sebagai anak sendiri, atau adik sendiri??? 

Lonjakan masalah sosial sekarang, tidak salah jika di katakan kebanyakkan guru tidak memainkan peranan langsung, namun ada segelintir guru yang mengambil pelbagai langkah, tahniah!!!

wallahualam

2 comments:

ukhuwah tupai