31 October 2010

Persoalan

Dengan Nama Allah  yang Maha pemberi Mudharat dan Maha Penyayang ku mulakan, kerna siapa yang melakukan kejahatan tunggulah bala Allah yang turun dan orang yang sentiasa disayangi Allah jika dia orang yang beriman.

    Sebagai seorang manusia semestinya banyak persoalan yang wujud di minda kita, Kenapa kita wajib taat pada Allah, apa tujuan utama bertuhan, kenapa kita susah di dunia ini, kenapa hati tidak tenang? Apa ubat untuk semua ini? kalau sakit bolehlah pergi klinik tapi kalau rohani kita yang sakit nak pergi mana ye??? ustaz ngan ustazah yang kita cari. Tapi tu pun tak boleh menyelesaikan masalah...kerna apa???


      Masyaallah jika kita tidak ada panduan semua ini akan menjadikan kita seperti "gantung tidak bertali"
. Antaranya yang ingin saya kongsikan:

MENGAPA ALLAH LAHIRKAN KITA SEBAGAI ORANG ISLAM DAN ORANG LAIN ADA YANG BERAGAMA LAIN?

~ Kelu lidah nak jawab bagi orang yang betul-betul tak paham, saya pun pada mulanya tak tahu nak jawab, justeru hanya doa di utuskan kepada Allah yang Maha Kuasa, akhirnya dapat juga menjawab persoalan ini, kaji balik sejarah nabi, pada zamannya adalah zaman jahiliyyah, pada mula mendapat wahyu hanya beliau seorang sahaja islam, tapi berapa generasi beliau islamkan??? dari sahabatnya, Saidina abu Bakar, isterinya Saidatina Khadijah Khuwalid dan lain-lain yang umum telah ketahui. Disini kita boleh lihat bagaimana islam itu sifatnya perlu di sebarkan kepada yang tidak tahu, begitu juga konsepnya orang bukan islam disekeliling kita, kitalah harus ada sifat ingin memperkenalkan islam kepada mereka. Sunnah nabi kita sentiasa sebarkan islam, Untungnya orang yang berjaya mengislamkan orang lain, sebak hati terfikir kemampuan kita yang sangat sedikit ini." MasyaAllah Moga Allah beri Hidayah pada semua orang di dunia ini" bisik hatiku, namun tidak semua dapat Hidayah Allah, maka jika kita yang rasa mendapatnya gengamlah ia dengan penuh kuat dan erat.

KENAPA DI DUNIA INI HATI KITA JARANG DAPAT TENANG DAN SELESA???
~ Teringat ayat Allah dalam Surah Al-'Ankabut maksudnya,
 'Dan kehidupan dunia ini hanya senda gurau dan permainan. Dan sesungguhnya negeri akhirat itulah kehidupannya yang sebenarnya sekiranya mereka mengetahui'. ayat ini mengatakan hanya di akhirat nanti kehidupan sebenar, teringat kata-kata seorang ustaz bahawa sifat dunia memang begitu yang kita pun tak selesa, tak tenang dan banyak sifat buruknya, masyaAllah Ayat Allah ini begitu memberi ketenangan kepada siapa yang bacanya, malunya selama ini begitu  tidak menghargai Allah. Sahabat-sahabat ku yang sudi baca apa yang di tulisku ini syukran  sangat. Harap kita sentiasa dalam petunjuk Allah, sedih sangat jika ada permusuhan di antara kita, maaf sangat-sangat jika pernah buat silap dan pernah sakitkan hati, kehidupan dunia yang sementara rugi sangat jika kita tidak sama-sama berganding bahu menuju Allah. Mohon sngat sahabat-sahabat tulis apa-apa di ruangan ini untuk saya memperbaiki diri dan berusaha menuju ke jalan Allah. Minta maaf juga jika tidak layan dengan baik, tidak senyum ke jika jumpa , bukan apa saya sangat malu terutama yang berlainan jantina, maaf sangat-sangat moga Allahlah tujuan kita semua bukan manusia yang selalu buat kita sakit hati.
       Di sebabkan masa tidak begitu cukup saya akan sambung lain hari InsyaAllah ...


   
        

ukhuwah tupai